O NAS

 

O AVTOSERVISU AČKO - Petnajst let samostojne servisne dejavnostiSmo družinsko podjetje s štirimi zaposlenimi. Obratujemo od leta 1996, leta 2002 pa smo se med prvimi v Sloveniji pridružili servisni mreži Bosch car servis, pod okriljem katerih smo tehnično opremljeni z diagnozo in vsakoletnim izobraževanjem o najnovejših tehnologijah.

Povpraševanje
 

ZGODOVINAMarca 1996 leta se je Milanu Ačku izpolnila želja, ki jo je gojil že od malih nog, da bi imel nekoč svojo avtomehanično delavnico. Začel je v manjši delavnici z enim dvigalom, danes je poleg enega redno zaposlenega delavca v novozgrajeni delavnici tudi že sin Klemen. Kot zastopniki za servis BOSCH popravljajo vozila vseh znamk.

Ko pred Golobovo gostilno zavijemo levo, pri zgornjepolskavskem lovskem domu pa desno, kot nam je pot razložil Milan Ačko, in se vzpnemo proti Bukovcu, ob cesti na desni strani zagledamo zgledno urejen poslovno-stanovanjski objekt s tablo "servis BOSCH". Čista in urejena okolica, kljub temu da je pri hiši avtomehanična delavnica, daje vtis skrbnega mojstra. Povabi nas na ogled delavnice, katera je polna avtomobilov za servis, potem v pisarno za stranke. Ker smo ga po telefonu, ko smo se povabili na obisk, prosili, naj pogleda v dokumentacijo, kdaj je odprl obrt, je takoj ko smo sedli, povedal, da prav marca pred petnajstimi leti.

"Sploh nisem vedel, da je že toliko," pojasni. "Ja, začel sem marca 1996. leta, v prostoru v stanovanjski hiši, z enim dvigalom, in sicer s popravilom avtomobilov. Želja, da bi nekoč imel svojo delavnico, je bila že od malih nog, vendar rabiš določen čas, da prideš do tega. Moraš pripraviti delavnico, finance in vse ostalo. Po petih letih sem dogradil današnjo delavnico in začel iskati pogodbenega partnerja, s katerim bi sodeloval. Leta 1998 sem nabavil tester za diagnostiko vozil (priklop avtomobila na računalnik za odkrivanje napak, op. p.). Na tem področju sem se tudi dodatno izobraževal, nato sem leta 2002 postal eden prvih zastopnikov za BOSCH servis. Sklenili smo pogodbo, sledilo je šolanje, urediti smo morali označbe in nekaj opreme po njihovih normativih. Za BOSCH sem se odločil, ker je v tujini priznan servis, eden vodilnih industrij za avtomobile. Ni avta, ki ne bi imel vgrajen kakšen del od BOSCHA: To je od elektronike, zavornega sistema, vžigalnih svečk, ABS varnostnega sistema in tako naprej," pripoveduje Ačko. Potem je seveda tudi zaposlil enega delavca, izučil nekaj vajencev, izučil se je tudi sin Klemen, ki je pri očetu zdaj redno zaposlen. Milan pa je v tem času - leta 2005 - opravil mojstrski izpit.

Pri njih tako popravljajo in servisirajo vozila vseh znamk, pripravijo jih na tehnični pregled, polnijo klima naprave, opravljajo diagnozo vozil (elektronsko odkrivanje napak). "Izobražujemo pa se še kar naprej. Tehnika in zakonodaja se ves čas spreminjajo, zato ves čas spremljamo nove trende. Trenutno uvajamo montažo naprav v vozila za pogon na plin."

Njihove stranke so privatne, prihajajo iz bližnje in širše okolice, veliko je zadovoljnih stalnih strank, ki se k njim vračajo. Servis opravljajo tudi za dostavna vozila za nekatere podjetnike in firme. Novi tehnologiji bodo sledili tudi v prihodnje, "sicer pa bomo normalno peljali naprej našo družinsko obrt, v tem obsegu." Ačko je aktiven tudi pri obrtno-podjetniški zbornici - je član skupščine in sekcije avtomehanikov.